Mezi Chorvaty roste podpora vstupu do EU

23.05.2011
čtk

Mezi Chorvaty znovu roste podpora vstupu země do Evropské unie. Souhlas s ním vyjádřila v průzkumu pro státní televizi HRT více než polovina dotázaných. V květnu se přitom podpora chorvatského členství v unii výrazně propadla poté, co Mezinárodní soud pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu odsoudil chorvatské generály Anteho Gotovinu a Mladena Markače k dlouholetým trestům vězení.

Podle průzkumu souhlasí se vstupem Chorvatska do EU 52 procent Chorvatů, proti jich je 40 procent. Převaha stoupenců je ještě větší mezi lidmi, kteří jsou rozhodnuti zúčastnit se referenda o vstupu – 62 procent z nich by hlasovalo pro začlenění Záhřebu do unie.

Před měsícem se přitom podpora chorvatského členství v EU razantně propadla a různé průzkumy ji udávaly mezi 38 a 44 procenty. Byl to důsledek rozsudku v procesu s Gotovinou a Markačem, které soud poslal na 24, respektive 18 let do vězení. Oba generálové, kteří se podle ICTY zapojili do zabíjení civilistů v boji proti srbským separatistům jsou přitom mnohými Chorvaty považováni za hrdiny.

Více než polovina dotázaných ale nevěří, že se Chorvatsku podaří do konce června uzavřít přístupová jednání s EU. Premiérka Jadranka Kosorová přitom minulý týden tvrdila, že Záhřeb splnil všechny podmínky pro uzavření rozhovorů a ke konci června bude možné jednání skončit.

Uzavření smluv neznamená, že se Chorvatsko stane okamžitě novým členem unie. Následovat totiž bude ještě ratifikace přístupových smluv, která může trvat mnoho měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek