Economist: Dvourychlostní eurozóna je realitou

20.05.2011
Euroskop

Politické strašidlo se stalo hospodářskou realitou. Evropská unie se rozděluje ne podle politického klíče, ale na základě hospodářských výsledků. Projevuje se to nejsilněji v eurozóně. Německo táhne severní jádro vzhůru a oproti němu jižní periferie stagnuje a propadá se do stále hlubších problémů. Píše dnešní The Economist.

Ekonomické obtíže „Jihu se jasně ukázaly v nedávno zveřejněné statistice růstu HDP pro první čtvrtletí 2011. Portugalsko upadlo zpět do recese a řecký HDP je stále o 4,8 % pod úrovní roku 2010. Velkým jižním ekonomikám- Itálii a Španělsku – se sice podařilo růst, ale velmi mírným tempem. A míra nezaměstnanosti v jižní Evropě dosahuje závratných čísel. Jejich hospodářskou mizérii sdílí i Irsko, jehož HDP v roce 2010 kleslo o 1,6 %.

Oproti tomu Německu se podařilo vzrůst během tří měsíců o 1,5 % HDP a v meziročním srovnání o 6,1 % HDP. A nezaměstnanost má dokonce nižší než před nástupem krize. Vděčí za to i zavádění tzv. kurzarbeit, neboli zkrácené pracovní doby a flexibilních pracovních úvazků. A Německu se daří povzbuzovat silný růst severní části eurozóny.

Růst severní části eurozóny by mohl prospět i „Jihu. Hospodářsky úspěšné země začnou dovážet více zboží a mohou tím podpořit export z jižní periferie a její ekonomické zotavení, domnívá se The Economist. Ale dodává, že k tomu dojít nemusí. Stále větší podíl dovozů do Německa pochází ze střední spíše než z jižní Evropy. A silné euro zdražuje zboží ze států měnové unie a ztěžuje tím jeho prosazení mimo ní.

Navíc Evropská centrální banka se rozhodla přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb, což je sice potřebné pro Německo, ale neprospěje to problematickým jižním zemím, které potřebují nízké úroky.

Čím déle bude ekonomická divergence v eurozóně růst, tím horší budou její následky. Voliči v její severní části jsou stále citlivější na stále nové záchranné půjčky. Nedávný průzkum veřejného mínění v Německu ukázal, že jen pětina obyvatel se domnívá, že záchrana Řecka bylo správné rozhodnutí. Naopak podle 47 % to bylo špatně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek