Experti Rady Evropy nemají obavy z nové maďarské ústavy

17.05.2011
čtk

Experti Rady Evropy nespatřují v ústavě žádné body, které by vzbuzovaly jejich obavy.Řekli to po jednání s vicepremiérem a ministrem spravedlnosti Tiborem Navracsicsem. Evropská komise pro demokracii pomocí práva, známá pod názvem Benátská komise, vznikla v roce 1990. Jejím úkolem je podpora evropských standardů při přijímání ústavy.

Novou maďarskou ústavu někteří kritizují za přílišný nacionalismus, zásahy do justičního systému, ale i za to, že ji schválili pouze poslanci vládní strany premiéra Viktora Orbána. Podle opozičních socialistů a liberálů nový základní zákon příliš omezuje pravomoci ústavního soudu a neodráží postoj veřejnosti.

Novou ústavu kritizuje také Slovensko, kterému se nezamlouvá zejména ustanovení, podle něhož Maďarsko nese odpovědnost za osudy zahraničních Maďarů.

Diskuse členů komise s Navracsicsem se soustředila zejména na vliv ústavy na postavení etnických Maďarů v sousedních zemích a na státní rozpočet. Na dotaz, jestli některé části nové ústavy vzbuzují jeho obavy, řekl předseda komise Thomas Markert, že obě strany diskutovaly o některých tématech, ale nedefinoval by je jako obavy. Dodal, že komise musí ústavu dál studovat.

Vicepremiér Navracsics uvedl, většina souvisejících zákonů, které vyžadují politické konzultace, jako jsou zákony o volbách a místních vládách, budou na programu parlamentu až na podzim.

Benátská komise navštívila Maďarsko kvůli přípravě zprávy o nově schválené ústavě pro zasedání shromáždění Rady Evropy, které se koná v červnu. K projednání tématu se zástupci komise sejdou ještě s evropským poslancem za Maďarsko Jozsefem Szajerem, ministrem zahraničí Janosem Martonyim a předsedy parlamentních stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek