Maďarský Fidesz ztratil polovinu voličů

13.05.2011
čtk

Podpora vládního Svazu mladých demokratů (Fidesz) premiéra Viktora Orbána od začátku roku výrazně poklesla. Podle průzkumu Szonda Ipsos by nyní stranu volilo 24 procent Maďarů. V loňských volbách získal FIDEZS v parlamentu ústavní většinu.

Maďarská vládní strana FIDEZS při parlamentních volbách v dubnu 2010 získala 53 procent hlasů. Od té doby podpora strany trvale klesá. Již loni v říjnu klesla na 39 procent lidí, letos v lednu už průzkum Szondy Ipsos informoval jen o 34 procentech.

V přepočtu na hlasující to znamená, že zatímco v lednu by hlas pro hegemona maďarské politiky odevzdalo 2,7 milionu voličů, v květnu tvořilo tábor Fideszu 1,9 milionu příznivců. S propadem obliby Fideszu vzrostl počet nerozhodnutých voličů. těch je nyní 53 procent, což jsou čtyři miliony lidí.

Ztráty Orbánovy strany zatím nejsou katastrofou. Ačkoli průzkum potvrzuje pokles přízně mezi voliči, FIDEZS by v případě voleb opět zvítězil. Socialisty, kteří jsou nejsilnější opoziční stranou, by volilo jen 12 procent voličů, krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) sedm procent a ekologicky zaměřená strana Je možná jiná politika (LMP) tři procenta Maďarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek