Britská koaliční vláda vydržela, ale líbánky skončily

10.05.2011
čtk

Loni v květnu vznikla v Británii první koaliční vláda od druhé světové války. Za podpory liberálních demokratů se konzervativci pustili do radikálních reforem a rozpočtových škrtů. Minulý týden však regionální a místní volby vystavili kabinetu účet – zatímco liberálové utrpěli historickou porážku, toryové vyšli překvapivě bez šrámů.

Za debaklem liberálů a udržením pozice toryů stojí fakt, že vláda v zásadě provádí konzervativní politiku, která elektorátu větší vládní strany přizozeně vyhovuje. Voliči liberálních demokratů jsou však většinou levicoví, centrističtí, případně nespokojeni s politikou dvou největších partají. Konzervativním programem se jim tak kabinet těžko zavděčí.

Ačkoli atmosféra v koalici zhoustla, špičky obou stran svorně tvrdí, že vláda vydrží podle plánu až do roku 2015. Předčasné volby by za současné situace byly pro liberály politickou sebevraždou. Konzervativci zase v koalici mohou využít liberály jako štít při prosazování nepopulárních kroků vlastního programu. Ty zahrnují především drastická úsporná opatření.

Škrty, reformy a úspory

Koaliční kabinet se navzdory slabému mandátu pustil do razantních škrtů. Vysoký deficit řeší zvýšením DPH a bezprecedentním omezením státních výdajů, které by mělo dosáhnout až 20 procent během pěti let. Liberálové si nejvíce uškodili skoro trojnásobným zvýšením univerzitního školného a podporou růstu DPH. Ve volební kampani přitom varovali před růstem daně a slibovali, že budou usilovat o úplné zrušení poplatků za studium.

Přes nebývalý rozsah škrtů se záměry vlády dlouho nesetkaly s protesty. To je do velké míry dáno tím, že až na zvýšení DPH vstoupily škrty v platnost až letos v dubnu. Zejména v případě konzervativců se tak nestačily promítnout do posledního volebního výsledku. Za malý odpor vděčí vláda i paralyzovaným labouristům. Ti po prohraných volbách loni v květnu dlouho vybírali nového lídra a tak nefungovali jako účinná opozice. Ačkoli nový předseda Labour Ed Miliband není zklamáním, voliče zatím zjevně nepřesvědčil.

Pomsta liberálů vládu oslabí

Koaliční líbánky na každý pád skončily. Liberálové tvrdí, že po údajně bezohledné kampani konzervativců proti změně volebního systému bude další koaliční spolupráce pouze věcná. Proti konzervativcům se začali vymezovat ihned po volební porážce. Mají v plánu zastavit rozsáhlé změny ve zdravotnictví a naznačují, že by mohli zablokovat také překreslení volebních okrsků výhodné pro konzervativce. Následující rok ukáže, zda je koalice s to efektivně fungovat i po ochlazení vzájemných vztahů. Odstup rovněž napoví, zda rozsáhlé rozpočtové škrty britské ekonomice pomohly, či naopak uškodily, a jak na ně budou voliči reagovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek