Maďarský prezident s Klausem podpořili novou ústavu i jádro

21.04.2011
čtk

Českou republiku dnes navštívil maďarský prezident Pál Schmitt. Se svým protějškem se shodl na podpoře jaderné energetiky i na respektu kontroverzní maďarské ústavy, která začne platit příští rok.

Nelibost nad novou maďarskou ústavou vyjádřilo zejména Slovensko. Bratislavě se nelíbí zejména ustanovení, podle něhož nese Maďarský stát odpovědnost za osudy zahraničních Maďarů. Zatímco slovenská diplomacie varovala před případnou snahou přiznat půlmilionové maďarské menšině v zemi kolektivní práva, opozice se netají obavami o územní celistvost státu.

Nová ústava je věcí Maďarů

Podle Klause nemá Maďarům do nové konstituce nikdo co mluvit. Ústava vyvolala kritiku opozice a dalších lidí a politiků v zahraničí kvůli nacionalistickému tónu a sporným formulacím. Klaus dnes však Pála Schmitta ujistil, že ústavu jeho země respektuje. Český prezident zastává názor, že zákony jsou plným vlastnictvím států. Nemyslím, že do ústavy jedné země mají mluvit lidé z jiných zemí, řekl Klaus. Tuto ústavu já respektuji a myslím, že by to měl udělat i každý další, dodal.

Podpora jaderné energetiky

Hlavy státu se rovněž shodly na další podpoře jaderné energie. Klaus dnes uvedl, že ani on sám, ani jeho protějšek nepřijímají populistickou hru evropských politiků, kteří hovoří o konci využívání jádra. Prezidenti se tak vymezili především proti Rakousku, s nímž oba jádrem poháněné státy sousedí. Téma jaderné energetiky proto v budoucnu hodlají rozvinout na úrovni Visegrádské čtyřky. Podle Klause má Česká republika zájem podílet se na rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny Paks.

Budapešť za rozpočtovou solidaritu

Prezidenti se také dotkli připravovaného rámce výdajů sedmadvacítky. Třebaže je současným unijním trendem střídmost, navrhuje Evropská komise zvýšit příští rozpočet o 4,9%, což Klaus odmítl. Nemyslím, že by se měl unijní rozpočet navyšovat, řekl. Schmitt, jehož země nyní drží rotační předsednictví EU, apeloval v tomto ohledu na zásady evropské solidarity. Mezi rozpočtovými položkami vyzdvihl zejména zemědělskou politiku, podporu regionů a rozvojovou pomoc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek