Řecko odmítá zbankrotovat, dluh je prý udržitelný

21.04.2011
čtk

Řecká vláda odmítá možnost restrukturalizace svého dluhu a považuje jej za zcela udržitelný. Atény mají i nadále v úmyslu vrátit se na trh dluhopisů začátkem příštího roku, řekl dnes řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Většina analytiků pokládá restrukturalizaci dluhu čili státní bankrot Řecka za nevyhnutelný.

Považujeme náš dluh za naprosto udržitelný, řekl ministr Papakonstantinu novinářům. Pro řeckou ekonomiku, bankovní systém, podniky i domácnosti představuje restrukturalizace krajní nebezpečím, dodal. Náklady na pojištění pětiletých řeckých dluhopisů proti nesplácení jsou na rekordních maximech, stejně jako výnosy těchto obligací. Trhy se obávají, že, že se Řecko bude muset s věřiteli dohodnout na restrukturalizaci. Věřitelé by tak o část svých investic přišli.

Stále více analytiků pochybuje, že se Řecko do příštího roku na trhy vrátí, jak to předpokládá loňská dohoda o finanční pomoci s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Podle Papakonstantina však vláda své plány nezmění. Naším záměrem je vrátit se na trhy nejpozději začátkem roku 2012, řekl. Jeho vláda věří, že trhy uklidní finanční pomoc Portugalsku a výnosy dluhopisů se tak v letošním druhém pololetí sníží.

Rozdíl mezi výnosy desetiletých řeckých a srovnatelných německých dluhopisů je už více než 11%. To představuje úrok téměř 15%, který je při běžném financování státu nemyslitelný. Na neudržitelnost finanční situace a nutnost restrukturalizace tento týden poukázal poradce německé vlády Clemens Fuest. Podle něj nyní stojí Řecko jen platba úroků až polovinu daňových příjmů, což je nezvladatelné. Řecký státní dluh se pohybuje kolem 325 miliard eur a činí přibližně 140% HDP. Předpokládá se, že do roku 2013 se dluh vyšplhá na 160% HDP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek