Řecko musí restrukturalizovat, říká poradce německé vlády

20.04.2011
čtk

Finanční situace Řecka je velmi špatná a restrukturalizace řeckého dluhu je nevyhnutelná. Agentuře Reuters to včera řekl poradce německé vlády Clemens Fuest. V podstatě tak potvrdil spekulace řeckého a německého tisku založené na anonymních zdrojích. Německé banky mezitím avizovaly, že restrukturalizace řeckých dluhů nebude pro sektor katastrofou.

Je třeba vnímat realitu a já očekávám ztráty, prohlásil ekonom, který předsedá poradnímu výboru německého ministerstva financí. Ty platby úroků Řecko drtí, dodal.

Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 325 miliard eur (asi 7,9 bilionu Kč) a představuje asi 140 procent hrubého domácího produktu. Předpokládá se, že do roku 2013 se dluh vyšplhá na 160 procent HDP.

Fuestova slova jsou prozatím nejpřesvědčivějším vzkazem, který z Německa zaznívá. Řecko sice čerpá záchranný úvěr od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, Berlín ale patrně nevěří, že to Řecku pomůže. Podle Fuesta teď Řecko musí jen na platbu úroků použít polovinu daňových příjmů, což se nedá zvládnout.

Šéf Asociace bank německého veřejného sektoru řekl, že banky se s restrukturalizací řeckého dluhu vyrovnají. To je podle Reuters znamení, že politicky citlivý sektor už je se situací srozuměn a nebude klást odpor. Ztráty, které banky v souvislosti se státním bankrotem Řecka utrpí, podle asociace neznamenají konec světa.

Restrukturalizace řeckého státního dluhu by byla v západní Evropě první za posledních zhruba 60 let. Představovala by vážný problém pro politiky Evropské unie, kteří se snaží srovnat zájmy obyvatel EU s nákladnými kroky nutnými k zachování integrity eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek