Europoslanci chtějí celoevropské kandidátky

20.04.2011
čtk

Ústavní výbor Evropského parlanentu navrhl možné úpravy při volbách. Návrhy počítají, že kromě národních kandidátek by lidé volili paralelně také z celoevropských seznamů. Z nich by se vybíralo dalších 25 europoslanců. Ti by se pak připojili k současným 751.

Dá se ještě očekávat, že návrhy budou provázet další debaty. Celý Evropský parlament by o nich měl hlasovat zřejmě na červnovém zasedání. Britský liberální eurposlanec Andrew Duff, který se na vypracování návrhu podílel, řekl, že by tyto kroky měly přispět ke zvýšení legitimity parlamentu.

Celoevropské politické strany by měly podle těchto vizí na starosti vypracování nadnárodních kandidátek, přičemž na každé by mělo být 25 kandidátů. Ti by měli pocházet nejméně z jedné třetiny členských zemí EU, uvedli europoslanci z výboru. Každý člověk by pak měl dva hlasovací lístky – jeden pro národní seznamy a jeden pro nadnárodní.

Cílem je, aby se podle nových pravidel hlasovalo již v příštích volbách, které se uskuteční v roce 2014. Problém by ale byl s tím, že některé věci z návrhů výboru by vyžadovaly změnu unijních smluv. Kvůli tomu by se musela svolat mezivládní konference a následně celý text opět projít ratifikací ve všech 27 členských zemích EU.

Je velkou otázkou, jestli bude unie ochotna na něco takového přistoupit. Schvalování i ratifikace lisabonské smlouvy o reformě fungování EU totiž provázely velmi ostré spory a zpoždění. Do určité míry se na tom podílela i Česká republika, jejíž prezident se určitou dobu zdráhal připojit svůj podpis, což bylo třeba k dokončení ratifikace v Česku. Česká republika má v Evropském parlamentu 22 zástupců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek