Prodej aut v EU klesl o dvě procenta

19.04.2011
čtk

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 2,3 procenta na 3,58 milionu vozů, k největšímu poklesu došlo v březnu. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Poptávka po automobilech v Evropě se snižuje hlavně kvůli ukončování vládních programů šrotovného.

Za březnovým poklesem prodeje aut v EU stál zejména slabší prodej v Británii a Itálii. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, však prodej v březnu stoupl o více než 11 procent. Prodej největší evropské automobilky Volkswagen se v prvním čtvrtletí v EU meziročně zvýšil o 5,6 procenta na 782.349 vozů. Prodej její české divize Škoda Auto stoupl o 8,3 procenta na 122.367 vozů.

Výzkumná společnost J. D. Power and Associates nedávno předpověděla, že prodej aut Evropě v celém letošním roce mírně klesne na 18,1 milionu vozů. V západní Evropě čeká J. D. Power propad o dvě procenta na 14,2 milionu vozů, zatímco ve východní Evropě počítá s nárůstem o čtyři procenta na 3,9 milionu vozů.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí zvýšil o téměř sedm procent na 42.026 vozů.

Evropské automobilky se kvůli slabé poptávce v Evropě čím dál více soustředí na rozvíjející se trhy, jako jsou Brazílie, Rusko a Čína. Volkswagen například oznámil, že hodlá do roku 2015 zdvojnásobit prodej v Číně na 1,6 až 1,8 milionu vozů. Škoda Auto plánuje do roku 2013 rozšíření své prodejní sítě v Číně o třetinu na 400 obchodních míst. Na konci minulého roku měla 305 prodejen u zhruba stovky dealerů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek