Lagardeová: Restrukturalizace řeckého dluhu je vyloučená

19.04.2011
čtk

Restrukturalizace řeckého, portugalského ani irského dluhu nepřipadá v úvahu, protože takový krok by měl katastrofální dopady. V rozhovoru pro televizní stanici LCI to v pondělí řekla ministryně financí Francie Christine Lagardeová. Řecký list Elefterotypia ve stejný den napsal, že Řecko na minulé schůzce Ecofin už o restrukturalizaci požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond, oficiální místa to ale popírají.

To by byla katastrofa, protože by pak bylo pro tyto země nesmírně těžké vrátit se na trh, poznamenala ministryně. Cílem je dnes poskytnout těmto zemím podporu, než se postaví na nohy, a to tak, aby mohly opět fungovat a financovat se na trzích, řekla Lagardeová.

Německo: Řecko situaci nezvládne

Neoficiální debaty ovšem vypadají úplně jinak. Neprobírá se v nich totiž ani tak to, zda Řecko přistoupí k restrukturalizaci, či nikoli, ale kdy tak učiní. Zdroje v německé vládě podle agentury Reuters včera uvedly, že Německo nepředpokládá, že Atény situaci zvládnou. Restrukturalizace by prý mohla přijít už v létě.

Agenturní zdroje ale zdůraznily, že Německo se nesnaží tlačit na to, aby Řecko vyhlásilo státní bankrot. Jen si prý myslí, že nynější situace už je pro Atény neudržitelná. Po těchto komentářích, které Reuters zveřejnil po poledni, se zrychlil pokles eura. To je nyní vůči dolaru nejslabší za více než dva týdny a prodává se za zhruba 1,4270 USD.

Lagardeová nejprve neodpověděla na dotaz, zda je restrukturalizace dluhu Řecka nutná, na opakovaný dotaz řekla, že taková možnost nutná není. Ne, absolutně ne. Co nejhlasitěji vám říkám, že ne. Otázka restrukturalizace řeckého dluhu vůbec nepřipadá v úvahu, řekla ministryně. Zhruba totéž o víkendu řekl ve finanční televizi Reuters Insider i řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

O Řecku rozhodne ECB a Komise v červnu

Britský list Financial Times o víkendu napsal, že Německo připravuje náhradní plán pro případ, že by Atény nesplnily fiskální cíle, na nichž se dohodly, než loni přijaly zmíněný záchranný úvěr. Berlín ale zprávu okamžitě odmítl jako nepravdivou. Schopnost Řecka pokračovat v plnění dohodnutých podmínek posoudí až zpráva Evropské centrální banky a Evropské komise, která by měla být hotova v červnu.

Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 325 miliard eur (asi 7,9 bilionu Kč), což je asi 140 procent HDP. Do dvou let se ale dluh patrně vyšplhá až na 160 procent HDP, což bude skoro dvojnásobek úrovně, kterou ekonomové ještě považují za zvládnutelnou. Tak vysoký dluh neměla ani Argentina, když v roce 2001 oznamovala moratorium na splátky státního dluhu a krátce nato zahájila jeho restrukturalizaci.

Evropské banky mají v Řecku miliardy dolarů

Zhruba třetinu řeckého dluhu drží řecké banky, dluhopisy za zhruba 40 až 50 miliard eur má Evropská centrální banka (ECB). Záznamy mezinárodní banky pro vyrovnání plateb (BIS) ukazují, že německé banky mají řecké dluhopisy za 26,3 miliardy dolarů a francouzské za 19,8 miliardy dolarů. To je relativně málo. Když se ale vezme v úvahu i dluh u dalších bank nebo dalších řeckých nebankovních institucí, činí expozice bank z Německa a Francie vůči řeckému dluhu asi 103,3 miliardy dolarů (zhruba 1,7 bilionu Kč).

Ať už bude restrukturalizace vypadat jakkoli, musí k ní dojít ještě do roku 2013. Jinak to bude mnohem víc bolet, poznamenal před pár dny ekonom koncepčního střediska Bruegel v Bruselu Andre Sapir. V roce 2013 totiž vejde v platnost nový záchranný mechanismus, který je mnohem přísnější než dosavadní záchranný fond EFSF.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek