Krize eurozóny se šíří do Španělska

19.04.2011
čtk

Výnosy desetiletých španělských dluhopisů dnes ráno vystoupaly na historický rekord. Informuje o tom analytický internetový server Eurointelligence. Dluhová krize se tak začíná šířit i do kriticky důležité země, přestože unijní prezident Herman Van Rompuy ještě před několika dny tvrdil, že Španělsko je mimo nebezpečí nákazy.

Ekonomové dlouhodobě upozorňují, že Španělsko je na záchranu příliš velké, na rozdíl od Řecka, Irska či Portugalska. Prohloubení jeho problémů by tak teoreticky mohlo znamenat rozpad eurozóny a konec evropské jednotné měny. Agentura Reuters dokonce cituje několik analytiků, kteří očekávají, že eurozónu začnou v dohledné době opouštět jednotlivé členské státy.

Španělské banky v nesnázích

Za zhoršením současné situace stojí především šíření obav z případné restrukturalizace řeckého dluhu, která může ohrozit některé banky a státy eurozóny by navíc přišly o část peněz, jež Řekům poskytly jako pomoc. Spready, tedy procentuální rozdíl proti německým dluhopisům, v případě Španělska vzrostly ráno až na 2,356 procenta. Celkový výnos se tak pohybuje kolem 5,6 procenta a náklady na správu státního dluhu země citelně rostou.

Podle irského deníku Irish Independent se citelně horší i situace španělských bank. Poměr nesplácených půjček k celkovému objemu úvěrů vzrostl letos v únoru na téměř 6,2 procenta z lednových šesti procent. To je vůbec nejhorší statistika od září roku 1995. Objem nesplácených úvěrů je tak zhruba 112 miliard eur (téměř 2,7 bilionu korun).

Strašák řecké restrukturalizace

Ani špatný stav španělského finančního sektoru však nemění nic na tom, že nákaza se nyní opět šíří z Řecka. Německé deníky dnes přinášejí celou řadu článků potvrzujících, že německá vláda intenzivně pracuje na restrukturalizaci řeckého dluhu. Die Welt cituje nejmenovaného řeckého ministra, podle nějž na restrukturalizaci, která spočívá v nenaplnění závazků vůči investorům, dojde a otázkou zůstává jen to, kdy se tak stane. Rozhodující hlasy ve federální vládě očekávají, že Řecko to během léta bez restrukturalizace nezvládne, odvolává se pro změnu agentura Reuters na nejmenovaný zdroj z německé vlády.

Příliv špatných zpráv, které otřásají trhy v Evropě, ještě podpořila zpráva ratingové agentury Standard & Poor’s, která změnila výhled amerického ratingu AAA na negativní. To znamená, že Američané by mohli přijít o vůbec nejlepší možné ratingové hodnocení. Výhled ratingu se změnil poprvé za 70 let, kdy agentura americký vládní dluh hodnotí. Negativní výhled znamená, že existuje třetinová šance, že v příštích dvou letech by mohl být rating snížen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek