Francie tlačí na vyslání jednotek do Libye

19.04.2011
čtk

Člen strany prezidenta Sarkozyho a předseda zahraničního výboru francouzského parlamentu Axel Poniatowski se v pondělí vyslovil pro vyslání speciálních pozemních sil NATO do Libye. Mají zabránit „zabřednutí“ mise v této arabské zemi. Jednotky nemají bojovat, ale upřesňovat spojeneckým letadlům pozice provládních libyjských sil.

Podle člena strany UMP není vyslání speciálních jednotek v rozporu s rezolucí číslo 1973 Rady bezpečnosti OSN k Libyi. Rezoluce povoluje všechna potřebná opatření k ochraně libyjských civilistů, ale vylučuje jakoukoli okupaci země. Spojenci tak zajišťují jen bezletovou zónu nad Libyí a útočí letadly a raketami na síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Výlučné používání vzdušných sil ukazuje své limity vůči mobilním a nerozpoznatelným cílům při blízkosti provládních a vzbouřeneckých sil. Letectvo koalice bez pozemních informací operuje poslepu a zvyšuje se riziko přehmatů, vysvětlil Poniatowski.

Poniatowski se vyjádřil krátce poté, co britský premiér David Cameron opět prohlásil, že rozmístění pozemních jednotek v Libyi nepřichází v úvahu. Podobně se již dříve vyjádřil i americký prezident Barack Obama.

Operace v Lybii provádí pod hlavičkou hlavně francouzská letadla s pomocí britských. Američané se z operace stáhli. Vzbouřenci, kteří v terénu bojují s Kaddáfího silami, si stěžují na menší účinnost spojeneckého bombardování. Spojenci prý občas také omylem zasáhli civilisty či vzbouřence.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek