Předsednictví: EU stále hledá kandidáty na šéfa ECB

10.04.2011
čtk

Evropská unie stále hledá kvalifikované kandidáty na post šéfa Evropské centrální banky (ECB). Uvedl to o víkendu maďarský ministr financí György Matolcsy. Za nejpravděpodobnějšího nástupce nynějšího prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta je podle agentury Reuters považován šéf italské centrální banky Mario Draghi.

Stále hledáme vhodné a dostupné kandidáty, řekl Matolcsy. Maďarsko sice není členem eurozóny, v lednu se však ujalo půlročního předsednictví EU. Je proto do rozhovorů o Trichetově nástupci zapojeno. Samotný Trichet se o víkendu k tomuto tématu odmítl vyjádřit. Upozornil, že výběr nového šéfa ECB mají na starosti politici.

Trichetovo funkční období vyprší v říjnu. Španělská ministryně hospodářství a financí Elena Salgadová upozornila, že na rozhodnutí o nástupci je ještě dost času. S brzkým rozhodnutím nepočítá ani italský ministr hospodářství a financí Giulio Tremonti.

Ministři financí EU se tento týden sešli na neformálním setkání nedaleko Budapešti. Podle Tremontiho se na schůzce o nástupci šéfa ECB nejednalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek