Robejšek: zachraňování eurozóny vede k rozvratu kontinentu

28.03.2011
Euroskop

V pondělních novinách se k summitu EU vrací v komentáři E15 politolog Petr Robejšek.

Podle Petra Robejška summit EU nic nevyřešil. „Minulý týden se opět jen provizorně zalátala díra, píše v deníku E15. „O co, že se na podzim bude /eurozóna/ zachraňovat zase?

Evropští politici podle Robejška nechápou, že eurozónu v současné podobě mohou zachovat „pouze za cenu postupného politického rozvratu kontinentu. To vyvolá nacionalistické nálady, kterým mělo evropské sjednocení jednou provždy zabránit.

Evropský stabilizační mechanismus potvrzuje chiméru ´věčného´ deštníku, který oslabuje vůli Jihoevropanů řešit své strukturální problémy. Chudí navíc nebudou za pomoc vděční. „Přítok peněz z Německa a s tím spojené (jakkoli měkké) podmínky budou obdarovávanými vnímány jako projev germánské nadvlády a dárci jako nespravedlivé pouštění žilou.

Opatření hlavně nijak neřeší základní problém – strukturální zaostalost jihu EU, upozorňuje Robejšek. Důsledkem bude další zadlužování jihu a chudnutí severu. „S určitostí nevíme jenom to, kdy bohatší Evropané shora nařízenou dobročinnost odepřou, a hlavně k čemu to povede, píše v komentáři pro E15.

Celý komentář si můžete přečíst v deníku E15. K summitu vyšel v pondělním Právu také článek prezidenta Václava Klause. Podle něj byla páteční schůzka v Bruselu hlavně o dalším radikálním snížení suverenity členských zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek