Polsko přesouvá priority z východu na jih

16.03.2011
Euroskop

Polsko kvůli bouřím na severu Afriky mění priority svého předsednictví EU, které zahájí 1. července. Původně se Varšava chtěla zaměřit na politické reformy v zemích východně od EU. Podle serveru Euobserver ve včera schváleném předběžném programu předsednictví ale orientace na východní sousedy ustupuje zájmu o přeměny na Blízkém východě.

„Díky vlastním bohatým zkušenostem a úspěšné politické a ekonomické transformaci, Polsko může výrazně přispět do této debaty a poskytnout praktickou pomoc novým vládám v severoafrických zemích, stojí v dokumentu.

Polská vláda chce připravit dlouhodobou „komplexní strategii vztahu EU s arabskými zeměmi. Její součástí má být „mechanismus na podporu pronásledovaných menšin, včetně křesťanů.

Jedním příkladem, kdy orientace na východ ustoupila severní Africe je projekt ministra zahraničí Radka Sikorskiho, který přepracovává plány na vytvoření nové nadace EU na podporu disidentů v zemích jako Bělorusko. Prosincová mezinárodní konference původně věnovaná tomuto projektu bude místo toho zaměřená na podporu transformačních procesů v severní Africe.

Vzhledem k napjaté situaci na Blízkém východu je pravděpodobné, že se předsednické priority ještě změní. „Jsme teprve v polovině maďarského předsednictví. Konečnou verzi polských priorit budeme znát, až je vláda v červenci představí Radě a Evropskému parlamentu, řekl pro Euobserver polský diplomat.

I přes politickou preambuli dokumentu jsou v kalendáři předsednického půl roku stále silně zastoupeny akce věnované Východnímu partnerství. V prosinci se bude v Polsku konat summit na ministerské úrovni se šesti postsovětskými státy účastnícími se projektu. A Varšava a Krakov budou hostit šest dalších setkání zaměřených na země Východního partnerství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek