Libye rozdělila Evropu. Spojí ji G8?

14.03.2011
Euroskop

V sobotu dostal západ od Ligy arabských států zelenou k zavedení bezletové zóny nad Libyí. Podpora přišla poté, co se Francouzi a Britové marně snažili přemluvit unijní odpůrce bezletové zóny. S tou nesouhlasí například Německo a Itálie. K dohodě by mohlo dojít na setkání ministrů zahraničí zemí skupiny G8, které se dnes a zítra koná v Paříži.

V sobotní rezoluci vyzvalo 22 členů arabských států OSN, aby rychle vystavila mandát bezletové zóny. Doufáme, že se Evropané konečně odhodlají k činům, komentoval to Mustafa Gherani, mluvčí libyjské opozice. Zároveň vyjádřil naději, že rezoluce změní také postoj Spojených států, které s vyhlášením bezletové zóny nesouhlasí. Podle analytiků vede jejich diplomatické přešlapování vědomí neoprávněnosti války v Iráku a snaha nechybovat podruhé.

Tripolis jako druhé Sarajevo

Rozhodnutí Arabské ligy posílilo Francii. Ta využila setkání G8 aby lobovala za vojenskou intervenci. Nejde nám o dosazení nové vlády, ale o ochranu obyvatelstva v případě masakrů, včetně hypotetického bombardování Benghazi, prohlásil francouzský šéf diplomacie Alain Juppe. Rezoluci podpořil také jeho britský protějšek William Hague. Setkání G8 je šancí na větší mezinárodní koalici ohledně dalšího postupu, uvedl. Londýn prosazuje vyzbrojení libyjských povstalců, což ale komplikuje stávající embargo.

Paddy Ashdown, britský liberál a bývalý vyslanec v Bosně, v komentáři pro nedělní Financial Times situaci přirovnal k balkánské genocidě 90. let. Jugoslávská krize měla být ‚hodinou Evropy‘. Ta se však projevila jako rozdělená a neschopná, napsal. Když pozoruji současné vyjednávání jejích představitelů, cítím déja vu. Pořád dokola opakují, že musíme konat, ale nejsou schopni říci jak, kritizoval jednání Ashdown.

O Libyi bez Libye

Ačkoli si britsko-francouzská intervence získala podporu arabského poloostrova, skepse z řad některých členských států nadále přetrvává. Obavy z možného zásahu vyjádřilo například Německo. Není zdravé pokud Evropa namísto s Libyí vyjednává o Libyi, namítl v sobotu ministr zahraničí Guido Westerwelle. Nechceme být zataženi do války v severní Africe, dodal. Podobně se vyjádřilo i Rakousko, které by do Benghazi nejprve vyslalo vyšetřovací komisi.

Zdrženlivost zvolily také Itálie a Malta. Jako nejbližší evropští sousedé Libye se přirozeně obávají další uprchlické vlny. Jen za minulý měsíc dorazilo ze severní Afriky do Itálie přes tři tisíce běženců. Oba státy požadují, aby Unie ze všeho nejdříve vyjednala klid zbraní. Zastavte střelbu a pak uvidíme, co se bude dít dál, vyzval maltský ministr zahraničí Tonio Borg. Po prvním dnu jednání G8 tak Unie nadále zůstává rozdělená.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek