Trichet: ECB bude nakupovat vládní dluhopisy pouze dočasně

13.03.2011
čtk

Program Evropské centrální banky (ECB) pro nákup vládních dluhopisů je pouze dočasný. V rozhovoru pro německý list Der Spiegel to v sobotu řekl šéf ECB Jean-Claude Trichet. ECB zahájila
nákupy loni v květnu v reakci na dluhovou krizi, která začala v Řecku.

Nebudeme to dělat věčně. Toto opatření je stejně jako všechna naše mimořádná opatření dočasné, uvedl Trichet. Pondělní údaje ukázaly, že banka minulý týden žádné vládní dluhopisy nenakoupila, upozornila agentura Reuters.

Program, v němž ECB kupuje dluhopisy problematických zemí, jako jsou Řecko, Irsko a Portugalsko, má přispět ke stabilizaci trhu a odvrácení nových dluhových krizí v eurozóně. Někteří členové ECB jej však ostře kritizovali, zejména šéf německé Bundesbanky Axel Weber.

Hodnota nakoupených dluhopisů, které ECB nyní drží, zůstala po minulém týdnu na 77,5 miliardy eur (1,9 bilionu Kč). V předminulém týdnu ECB za nákupy utratila 369 milionů eur. Nejvíce dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí banka nakoupila loni v květnu v prvním týdnu fungování programu, kdy jich bylo za 16,5 miliardy eur.

ECB by se nyní chtěla soustředit zejména na boj proti rostoucí inflaci. Cenová stabilita je naší hlavní prioritou, řekl listu Der Spiegel Trichet, který nedávno naznačil, že ECB možná již příští měsíc zvýší své úrokové sazby z dosavadního rekordního minima.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek