Podnikatelé vítají zavedení jednotných patentů zemí EU

11.03.2011
čtk

Tuzemští podnikatelé vítají zavedení jednotných patentů zemí EU. Záměr 25 členských zemí EU včetně České republiky zavést jednotný patent včera schválila evropská Rada pro konkurenceschopnost. Snadnější a levnější registrace patentů zvýší podle Hospodářské komory konkurenceschopnost evropské ekonomiky.

Jednotný patent na území Evropské unie velmi vítáme a dlouhodobě prosazujeme, aby se k němu ČR připojila. Je to průlomová iniciativa, která zjednodušuje podnikání v celém prostoru EU, znamená omezení byrokratické zátěže pro firmy a podnikatele, přináší evropským podnikům větší ochranu a přispívá k posílení jejich konkurenceschopnosti, uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Komora se připojila ke stanovisku ministerstva průmyslu a obchodu, že roztříštěný a nákladný systém ochrany patentů v Evropě tvoří překážku na vnitřním trhu na úkor inovativních podniků. Podle informací maďarského předsednictví kvůli absenci jednotného EU patentu přichází evropský byznys o 700 až 800 milionů eur (17 až 19,5 miliardy korun) ročně, nepřímé ztráty však mohou být ještě mnohem vyšší.

Díky zavedení jednotné patentové ochrany v rámci EU by měla cena patentu EU klesnout na zhruba třetinu ceny současného patentu. Patent EU je současně zárukou ochrany produktů na celém území Evropské unie.

Cena patentů v EU nyní desetkrát přesahuje cenu patentů ve Spojených státech (1800 eur) či Japonsku. Ochrana výrobku ve všech 27 zemích EU podnikatele stojí 18.000 eur. Alternativou je ochrana daného výrobku pouze v několika málo zemích unie. Tím však podnikatel ztrácí možnost svůj výrobek chránit i na jiných trzích EU. Čeští podnikatelé jsou pak silně znevýhodněni oproti firmám za hranicemi EU, dodala komora.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek