ECB přerušila nákupy státních dluhopisů slabých zemí eura

08.03.2011
čtk

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden přerušila nákupy státních dluhopisů finančně slabých zemí eurozóny, třebaže potíže zemí jako Portugalsko se stupňují. Banka zastavila svůj kontroverzní nákupní program před nadcházejícím mimořádným finančním summitem eurozóny, kde by mohla být těchto nákupů zproštěna.

ECB přerušila letos program nákupů dluhopisů už na konci ledna na tři týdny, kdy využila dočasného zklidnění na trzích. V posledních týdnech však úroky z dluhopisů zemí jako Portugalsko, Řecko nebo Španělsko začaly opět růst.

Portugalsko nad propastí

Výnos portugalských desetiletých dluhopisů dnes vzrostl na nové maximum 7,65 procenta, což už je vysoko nad sedmiprocentní úrovní, kritickou z hlediska platební schopnosti země. Na trzích se předpokládá, že Portugalsko bude po Řecku a Irsku třetí zemí eura, které požádá EU a Mezinárodní měnový fond o rozsáhlou finanční pomoc.

Hodnota nakoupených dluhopisů, které ECB nyní drží, zůstala po minulém týdnu na 77,5 miliardy eur (1,9 bilionu Kč). V předminulém týdnu ECB na nákupy utratila 369 milionů eur. Nejvíce banka nakoupila dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí loni v květnu v prvním týdnu fungování programu, kdy utratila 16,5 miliardy eur.

Finanční trhy nyní čekají na signály od pátečního summitu, který bude jednat o balíku zásadních opatření proti dluhové krizi v eurozóně. Šíří se spekulace, že ECB bude moci ukončit program nákupů dluhopisů, pokud se summit shodne na tom, že by to mohl dělat Evropský fond finanční stability (EFSF).

Novým úkolem boj s inflací

ECB loni v květnu, kdy vznikla dohoda o EFSF, přispěla ke snaze o řešení dluhové krize přijetím programu nákupů vládních dluhopisů na podporu zemí, jimž rostoucí úrokové výnosy podkopávají schopnost obsluhovat dluh a dál si půjčovat. Program, v němž ECB kupuje dluhopisy problematických zemí Řecka, Irska a Portugalska, má přispět ke stabilizaci trhu a odvrácení nových dluhových krizí v eurozóně. Někteří členové ECB jej však ostře kritizovali, zejména šéf německé Bundesbanky Axel Weber.

ECB by se nyní už ráda svého závazku zbavila, protože se nyní musí soustředit na boj proti rostoucí inflaci. Minulý týden šéf banky Jean-Claude Trichet nečekaně signalizoval, že už možná příští měsíc ECB zvýší své úrokové sazby z dosavadního rekordního minima.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek