Egyptské bouře jsou vážným rizikem pro globální ekonomiku

03.02.2011
Euroskop

Nepokoje v Tunisku a Egyptě budou mít zásadní dopad na světovou ekonomiku, protože přibližně dvě třetiny světových ropných rezerv a téměř polovina zásob zemního plynu se nachází na Blízkém východě. Geopolitické změny v regionu následované růstem cen pohonných hmot by byly pro globální hospodářství kritické, píše ve středečním článku pro Financial Times proslulý ekonom Nouriel Roubini.

„Tři z pěti globálních recesí přišly po geopolitickém šoku na Blízkém východě, který vyústil do prudkého růstu cen ropy. A i ve zbylých dvou recesích ropa hrála určitou roli, píše americký ekonom.

Jomkipurská válka v roce 1973 podnítila prudký nárůst její ceny, který vedl ke globální stagflaci, tedy recesi spojené s inflací v letech 1974/5. Íránská revoluce v roce 1979 způsobila podobný spád událostí v následujícím roce. A invazi Iráku do Kuvajtu v srpnu 1990 následoval opět vzestup cen ropy a recese ve většině hospodářsky vyspělých zemích, vypočítává tři případy. Dokonce i při globálním hospodářském poklesu v roce 2001 způsobeném splasknutím technologické bubliny hrála podle Roubiniho určitou roli druhá palestinská intifáda a napětí na Blízkém východě spojené se zdražením pohonných hmot.

Stabilním demokraciím se na Blízkém východě nedaří

Existuje riziko, že pád blízkovýchodních autokracií nepovede ke stabilním demokratickým vládám, ale k radikálnějším a méně stabilním režimům. Dosavadní zkušenosti se svobodnými volbami a demokracií na Blízkém východě byly zklamáním. Íránská revoluce vyústila v autoritativní a utlačovatelský režim kontrolovaný islamistickými fundamentalisty. Volby v pásmu Gaza vynesly do čela radikální Hamas, v Libanonu roste vliv Hizballáhu a americkou invazi do Iráku následovala občanská válka a nestabilní pseudodemokracie, píše Nouriel Roubini.

Cena ropy raketově stoupá

Již před propuknutím nepokojů na Blízkém východě vystoupala cena ropy nad 90 dolarů a nyní se blíží k magické hranici 100 dolarů za barel. Tento strmý růst doprovázený vzestupem cen ostatních komodit, obzvláště potravin, tlačí do výše inflaci v rychle rostoucích ekonomikách, tzv. „emerging markets. Pokud ceny ropy dále porostou, růst těchto ekonomik se zpomalí a některé se dostanou i do recese.

Nestabilní a radikální výsledek nepokojů v severní Africe vedoucí k prudkému nárůstu cen pohonných hmot je vážným rizikem pro globální ekonomiku, která se jen velmi pomalu zotavuje z nejhorší finanční a hospodářské krize posledních desetiletí, uzavírá Roubini.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek