Paříž s Berlínem připravují záchranu eura

03.02.2011
čtk

Francie pracuje s Německem na společných návrzích protikrizových opatření pro eurozónu a obě země je chtějí předložit na březnovém summitu Evropské unie. Řekla to dnes francouzská ministryně hospodářství, financí a průmyslu Christine Lagardeová. Návrhy se mají zaměřovat na zlepšení koordinace hospodářské politiky a zlepšení konkurenceschopnosti zaostávajících zemí měnové unie.

Francie a Německo zvažují společné návrhy a pracují na nich, řekla Lagardeová na tiskové konferenci. Dodala, že na pátečním summitu EU se ještě tyto problémy projednávat nebudou. Bude to až na březnovém summitu, kde navrhneme náš ‚globální balík‘, který zahrne posilování konkurenceschopnosti v EU a zlepšení konvergence ekonomických politik, řekla.

Ve středu náměstek německého ministra financí Jörg Asmussen řekl, že Berlín je připraven přiznat Evropskému fondu finanční stability (EFSF) nové pravomoci výměnou za to, že ostatní země schválí plány Německa přitvrdit ve fiskální disciplíně včetně přijetí konkrétních závazků.

Francie a Německo se loni v situaci šířících se dluhových potíží slabých ekonomik eurozóny nedokázaly dlouho shodnout na řešení nejhorší krize za 12 let existence eura. Podle německých činitelů však tato tradiční evropská osa nedávno překonala rozpory a shodla se v principu na plánu, který vyvažuje francouzské požadavky užší koordinace ekonomické politiky v EU a německý tlak na zpřísnění rozpočtové disciplíny.

Co se týče otázky rozšíření EFSF, Lagaderová řekla, že Paříž je spíše pro zvýšení jeho flexibility a efektivnosti a na velikosti jí tolik nezáleží. Evropská komise nedávno vyzvala eurozónu k posílení úvěrové kapacity EFSF a k rozšíření jeho aktivit. Fond vznikl loni v květnu jako nástroj záchrany dalších ohrožených zemí eura po řecké krizi a formou záruk do něj přispívají státy eurozóny 440 miliardami eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek