Šefčovič pro hlubší komunikaci mezi EK a parlamenty

03.02.2011
čtk

Místopředseda Evropské komise a eurokomisař pro institucionální vztahy Maroš Šefčovič se vyslovil pro hlubší komunikaci mezi komisí a parlamenty členských států, které dostaly díky lisabonské smlouvě kontrolní pravomoci vůči Bruselu.

Česko podle Šefčoviče patří k nejaktivnějším zemím. Z České republiky dostáváme kvalitní stanoviska, pro Evropskou komisi představují významný informační zdroj, řekl Šefčovič. Lepší komunikace je podle něho nutná například kvůli plánovanému sledování národních rozpočtů v Bruselu a víceletému finančnímu plánu unie – nový návrh má komise předložit na jaře.

Šefčovič dále zmínil také možné rozšiřování EU a evropské vztahy. Doufám, že komunikace bude intenzivnější než dosud, uvedl eurokomisař, který nyní objíždí všechny národní parlamenty.

K evropským prioritám současnosti zařadil diskusi o budoucnosti eurozóny, jejíž ekonomická situace se po krizi podle Šefčoviče postupně začíná stabilizovat. Zájem o dluhopisy v rámci EU roste, poznamenal eurokomisař, podle něhož je nutné krizi zcela překonat a zaměřit se na dlouhodobější cíle. Podotkl také, že Evropská komise musí motivovat členské státy k ambicióznějším reformním programům a že je nutné lépe hospodařit s veřejnými penězi.

Nesmí se opakovat situace, kdy špatná finanční situace v jedné zemi má vliv na celou eurozónu, zdůraznil Šefčovič. Poukázal dále na to, že jednotný evropský trh i po dvou desetiletích je plný bariér, ať se to týká zaměstnání nebo drobného podnikání. Existuje prý asi 4600 regulovaných profesí. Cílem Evropské komise je tato omezení odbourat, zdůraznil eurokomisař.

Na sněmovní půdě Šefčovič používal slovenštinu. Podotkl, že český parlament je vedle slovenského jediný, v němž může v mateřštině mluvit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek