ECB: Záchranný fond EFSF by měl mít možnost kupovat dluhopisy

27.01.2011
čtk

Evropský fond finanční stability (EFSF), který byl zřízen především za účelem stabilizace ekonomik na periferii eurozóny, by měl mít možnost nakupovat dluhopisy. Řekl to ve středu prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet i člen bankovní rady ECB Christian Noyer. EFSF v úterý vydal své první dluhopisy v objemu asi pěti miliard eur a poptávka po nich vysoko převýšila nabídku.

Nechci diktovat, jak se má (EFSF) chovat k vládám, možností je zde ale víc, řekl Trichet v rozhovoru na finanční televizi Bloomberg, kde dostal otázku, zda by měl mít zmíněný fond možnost kupovat dluhopisy. Tuto možnost bych určitě nevylučoval, za určitých okolností bych ji považoval i za užitečnou, dodal.

Podobně se dnes v rozhovoru s ekonomickým listem The Wall Street Journal vyslovil Noyer. Podle něj by taková možnost fondu zjednodušila i přístup na trh. Kdyby měl fond možnost kupovat dluhopisy, v některých případech by to podle Noyera byla zajímavá volba. I kdyby šlo pouze o zajištění lepšího přístupu na trh.

Jednou z možností by ale podle činitele ECB mohlo být také to, že by fond dostal možnost zřizovat úvěrové linky, jak už to nyní dělá například Mezinárodní měnový fond. Vhodné je ale také přemýšlet o zvýšení velikosti fondu, přestože není nutné to dělat hned.

EFSF by měl poskytnout úvěry a záruky až do výše 440 miliard eur (asi 10,7 bilionu Kč). Fond je součástí záchranného mechanismu Evropské unie, který má mít k dispozici až 750 miliard eur (zhruba 18,2 miliardy Kč). Vedle zmíněných 440 miliard eur z fondu EFSF by 60 miliard eur zajistila Evropská komise a zbylých 250 miliard eur MMF.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek