Barroso se setkal s prezidentem Uzbekistánu

25.01.2011
čtk

Evropská unie je v zásadě připravena k dalšímu rozvoji vztahů s Uzbekistánem. Ten ale závisí především na tom, zda tato středoasijská země dosáhne pokroku v demokratizaci a dodržování lidských práv. Po včerejším setkání s uzbeckým prezidentem Islamem Karimovem to v Bruselu řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Rozhovor, během něhož šéf komise Karimova vyzval k propuštění politických vězňů, byl podle Barrosa velmi otevřený. Sám Karimov před novináře nepředstoupil, ale podle některých zpráv hlubší demokratické reformy přislíbil.

Návštěva uzbeckého autokrata v Bruselu se již předem stala terčem kritiky a protestů. Barroso ale podle agentury DPA zdůraznil, že považuje přímé rozhovory za dobrou cestu, jak upozornit na zásady EU. Obě strany se kromě otázky demokratizace Uzbekistánu věnovaly také energetické politice a podepsaly prohlášení o záměru spolupracovat v této oblasti.

Karimov vládne v převážně muslimské zemi s 28 miliony obyvatel od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Uzbekistán je považován za strategického partnera zejména pro své zásoby zemního plynu a blízkost k Afghánistánu.

Řada nevládních organizací ale zemi opakovaně kritizuje za porušování lidských práv a svobod. Podle Nezávislé skupiny na ochranu lidských práv v zemi za rok 2010 kvůli mučení ve věznicích zemřelo nejméně 39 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek