Španělsko chystá 20 miliard eur pro spořitelny

25.01.2011
čtk

Španělská ministryně hospodářství Elene Salgadová prohlásila, že pokud regionální
spořitelny („cajas“) nezískají do sedmi měsíců od soukromých investorů nový kapitál, tak je vláda částečně převezme. Případná sanace spořitelen může čtvrtou největší ekonomiku eurozony vyjít velmi draho a vyvořit hrozbu další dluhové krize.

Salgadová uvedla, že celkový objem kapitálové injekce do spořitelen by neměl přesáhnout 20 miliard eur. Soukromé odhady počítaly s ohledem na to, že v cajas se koncentrují špatné úvěry do nemovitostí, s nutností získat až 100 miliard eur.

Vláda považuje za nezbytné podniknout řadu opatření, která rozptýlí jakékoli pochyby o solventnosti našich úvěrových ústavů a jejich schopnost vydržet tlaky i za nejnepříznivějšího scénáře, řekla Salgadová.

Španelsko chce obnovit důvěru ve svůj finanční sektor a ujistit investory, že záchrana spořitelen hroutících se pod tlakem krachu realitního trhu nedostane rozpočtový deficit do neúnosné výše.

Plán pro spořitelny podle Salgadové nijak neovlivní cíl Zapaterovy vlády snížit letošní rozpočtový deficit na zhruba šest procent HDP. Španělsko chce zlepšit přístup spořitelen ke kapitálu a snaží se, aby mohly získávat i akcie na burze. Předtím by se ale musely zříci statusu spořitelen a stát se běžnými bankami, uvedly minulý týden informované zdroje. Vláda se podle domácích médií chystá oznámit změnu zákona, která má urychlit reformu spořitelen a mimo jiné jim umožnit oddělení finančních a sociálních aktivit.

Hlavním rizikem spořitelen je vysoká hladina špatných úvěrů, které jim zůstaly po zhroucení realitního trhu. Pět předních španělských spořitelen neprošlo loni celoevropskými zátěžovými testy bankovního sektoru. Španělská centrální banka donutila loni spořitelny k několika fúzím a snížila jejich počet na 17 z původních 45.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek