Itálie chce pomoc EU ve sporu s Brazílií o extremistu

05.01.2011
čtk

Kauza člena italských Rudých brigád Cesara Battistiho, kterého před 17 lety italská justice odsoudila za čtyři vraždy na doživotí, možná dostane evropský rozměr. Itálie chce požádat EU o pomoc kvůli roztržce s Brazílií, která zločince odmítla italským úřadům vydat.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini včera naznačil, že hodlá do záležitosti zapojit EU, aby svou vahou zapůsobila na Brazílii. Příslušné kroky již konzultoval s italským velvyslancem v Brazílii, který byl povolán do Říma, a s italským velvyslancem při EU.

Evropská komise se k záležitosti staví rezervovaně. Není totiž jasné, co by mohla pro vydání Battisitiho udělat. Jde v zásadě o dvoustrannou záležitost, řekl mluvčí komise Michael Mann. Italské ministerstvo zahraničí nicméně reagovalo prohlášením, že záležitost je komplexnější a že se právě vypracovává dokument, pod nějž by se mohla podepsat EU.

Battisti má i politický azyl

O nevydání Battistiho do Itálie rozhodl poslední den svého mantátu brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Rozhodnutí potvrdil i nový ministr spravedlnosti. Lulovo rozhodnutí je může zvrátit brazilský nejvyšší soud.

Battisti byl jako bývalý člen teroristické skupiny Rudé brigády odsouzen za čtyři vraždy k doživotí. Svou vinu popíral. V roce 1981 uprchl z italského vězení, nejprve se skrýval ve Francii a poté odjel do Brazílie, kde byl v roce 2007 zadržen.

V lednu 2009 získal Battisti v Brazílii politický azyl, což vyvolalo rozhořčení v Itálii a silné diplomatické napětí mezi oběma zeměmi. Lulovo rozhodnutí vedlo k demonstracím v několika italských městech. Asi 300 lidí také protestovalo vsedě před brazilským velvyslanectvím v Římě. Battisti musí zaplatit, protože to, že napsal několik románů, mu negarantuje imunitu, řekla ministryně pro mládež Giorgia Meloniová, která se demonstrace také zúčastnila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek