Centrem maďarského předsednictví bude zámek v Gödöllő

30.12.2010
čtk

Maďarské ministerstvo zahraničí včera oficiálně převzalo prostory barokního zámku ve městečku Gödöllő nedaleko Budapešti. Uskuteční se tu řada vrcholných setkání v rámci maďarského předsednictví Evropské unie. Budapešť se vedení EU ujímá prvního ledna.

Premiérové vrcholné setkání špiček EU a Maďarska se v zámku uskuteční 13. ledna, řekl jeho ředitel Tibor Gönczi. Plenární zasedání se v následujících šesti měsících budou konat v jezdecké
aréně s plochou 638 čtverečních metrů. Její přestavba na konferenční účely trvala čtyři měsíce. Bilaterální setkání se uskuteční v menších místnostech, které byly pro tento účel nově zřízeny. Na ochozech pak budou sekretariáty členských států evropské sedmadvacítky a další kanceláře.

Na vrcholné schůzky, které se budou konat vedle zámku i v Budapešti, se připravuje také městečko Gödöllő. Spolu s vedením zámku plánuje řadu kulturních akcí, které zaplní přestávky mezi politickými vyjednáváními. Na programu budou koncerty, recitály nebo jezdecká vystoupení.

Maďarská vláda si zámek k vrcholným unijním schůzkám vybrala v srpnu. EU na rekonstrukci stavby přispěla 900 miliony forintů (asi 81,5 milionu korun) a vedení města 100 miliony forintů (devět milionů korun). Do konce června by se tam mělo uskutečnit až 250 událostí spojených s předsednictvím včetně 16 ministerských schůzek.

Zámek v Gödöllő věnoval uherský stát jako svatební dar Františku Josefovi a jeho ženě Alžbětě (Sisi), která si ho velmi oblíbila. Za komunismu stavba značně zchátrala a opravy se dočkala až v 90. letech minulého století.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek