Irští poslanci schválili zvýšení daní

08.12.2010
čtk

Irští poslanci těsně schválili zvýšení daní, které je nutné pro zajištění navrženého úsporného rozpočtu. Další tři hlasování o rozpočtu se očekávají v příštích dnech, uvedl server BBC. Pokud
by úspory nebyly prosazeny, Dublin by mohl mít problémy při čerpání finanční pomoci od Evropské unie. Navržená opatření ale vyvolávají v zemi odpor, protože se projeví v životní úrovni Irů.

Pro zvýšení daní se vyslovilo 82 poslanců, proti jich bylo 77. Opatření bylo prvním z několika zákonů, které předcházejí hlasování o rozpočtu jako celku. Poslanci ještě budou hlasovat o omezení počtu státních zaměstnanců, o škrtech v sociálních dávkách a o snížení minimální mzdy.

Irský ministr financí Brian Lenihan na úvod rozpravy v parlamentu potvrdil, že vláda na svých plánech již nic nezmění. Rozsah těchto úprav je krušný, ale zároveň dokazuje, že to myslíme vážně, podotkl. Zdůraznil, že na zmenšení irského schodku státního rozpočtu se bude muset podílet každá rodina.

Nejrozsáhlejší plán ozdravení státních financí v historii země předložila vláda v čele s premiérem Brianem Cowenem parlamentu koncem listopadu. Kabinet chce získat v rozpočtu během příštích čtyř let pomocí úspor a daní 15 miliard eur (370 miliard Kč), z toho 40 procent už v příštím roce.

Plán je odpovědí Dublinu na prudký nárůst deficitu způsobený nákladnou sanací krachujících irských bank. To zavedlo zemi do dluhové krize, která ohrožuje euro a nutí Evropskou unii poskytnout Irsku finanční pomoc ve výši 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek