Volnější pravidla státní pomoci v EU zatím zůstanou, ale zpřísní

04.12.2010
čtk

Přechodná pravidla umožňující kvůli krizi poskytování veřejné podpory firmám a finančnímu sektoru zůstanou v Evropské unii v platnosti i příští rok, rozhodla Evropská komise. Původně měla vypršet s koncem roku. Brusel ovšem pravidla pro podporu zpřísnil, zúžil také rozsah subjektů, které ji mohou obdržet.

Například na opatření tak již nedosáhnou velké firmy, sdělil dnes ČTK expert na unijní právo Tomáš Babáček z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Banky využívající výhod dočasného rámce budou muset předkládat restrukturalizační plán, aby dostaly státní podporu, dodal. Malé a střední podniky nicméně mohou mírnější pravidla pro udělení veřejné podpory ještě příští rok využít.

Zvláštní pravidla pro poskytování státní pomoci kvůli dopadům finanční a hospodářské krize byla zavedena na přelomu let 2008 a 2009.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia podotkl, že po dvou letech je třeba, aby se EU připravila na postupný návrat k normálnímu fungování trhu. Přetrvávající rizika jsou podle něj nicméně důvodem, proč s ukončením postupovat pozvolna a opatrně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek