Roubini: Po Irech dostanou pomoc Portugalci, možná Španělé

29.11.2010
čtk

Po finanční pomoci Irsku bude muset Evropská unie s Mezinárodním měnovým fondem sanovat i Portugalsko a totéž možná bude nutné i v případě Španělska. Řekl to dnes na konferenci v Praze americký ekonom Nouriel Roubini. Dodal, že Řecko, které dostalo pomoc už v květnu, bude nakonec muset dluh restrukturalizovat.

Stalo se to (dluhová krize a pomoc) v Řecku, stalo se to v Irsku a stane se to i v Portugalsku, řekl Roubini, který proslul předpovědí americké finanční krize už před rokem 2007. Otázka je, jak tomu bude v případě Španělska, uvedl a upozornil, že v tom případě oficiální záchranný fond EU stačit nebude.

Po Irsku se finanční trhy zaměřily na Portugalsko, které je nyní nejpravděpodobnějším kandidátem na finanční pomoc. Výnosy portugalských vládních dluhopisů i náklady jejich pojištěni před insolvencí zůstaly dnes i po dohodě o Irsku blízko rekordních úrovní. Ať se vám to líbí, nebo ne, Portugalsko se dostává do kritického bodu. Možná by bylo dobré požádat o pomoc z preventivních důvodů, řekl Roubini v dnešním vydání portugalského deníku Diario Economico.

Španělsko má sice podle Roubiniho veřejné finance a státní dluh v lepším stavu než ostatní okrajové země eurozóny, trpí však slabou ekonomikou a vysokou nezaměstnaností. Navíc španělský bankovní sektor je stejně jako irské banky ohrožen nedávným krachem rozsáhlé úvěrové bubliny na realitním trhu. Konečné fiskální náklady na vyčištění španělského finančního systému budou mnohem větší, než vláda dosud odhaduje, řekl profesor ekonomie Newyorské univerzity.

Ekonomický růst ve všech vyspělých ekonomikách kromě Německa podle Roubiniho výrazně zpomalí. Spojeným státům i přes druhé rozsáhlé kvantitativní uvolnění měnové politiky nadále hrozí dvojitý pokles, stejně jako Japonsku a periferním zemím eura. Důsledkem bude další všeobecné uvolňování měnové politiky, po kterém bude muset sáhnout i Evropská centrální banka, která dosud odolávala, předpověděl Roubini.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek