Fondy EU poskytnou od roku 2014 nejen dotace, ale i úvěry

29.11.2010
čtk

Evropské fondy poskytnou po roce 2013 peníze nejen v podobě dotací, ale také úvěrů, především formou podpory podnikatelů. U nich může v novém programovém období, které začne v roce 2014, činit podíl vratných prostředků až desítky procent z celkové alokace. Po konferenci o budoucnosti politiky soudržnosti EU to dnes řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Kolik prostředků bude mít Česká republika po roce 2013 k dispozici, zatím podle Brauna stále není jasné. Podle odborníků je možné očekávat, že v letech 2014 až 2020 dostanou členské státy EU na vyrovnávání rozdílů mezi regiony méně peněz než v současném období.

Česká vláda si podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského bude chtít uchovat vliv na určování priorit, kam bude evropské peníze směřovat. V tom se shodne i s dalšími členskými státy EU ze střední a východní Evropy. Česká republika trvá na tom, aby se výdaje Evropy soustředily na snížení zaostalosti nejvíce znevýhodněných regionů a posilování harmonického vývoje EU, řekl dnes Jankovský.

Vláda má mít svůj postoj k nové kohezní politice připravený do konce února příštího roku, uvedl Braun. V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 657 miliard korun. V současném období 2007 až 2013 poskytují evropské fondy maximálně 85 procent dotace, zbytek připadá na národní zdroje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek