Srbsko si přeje kompromis s Kosovem

29.11.2010
čtk

Bělehrad si „upřímně přeje“, aby dialog s Prištinou vyústil v kompromis. V rozhovoru pro deník Blic to dnes řekl srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić. Nesdělil ale, v čem by měla dohoda spočívat, ani nenaznačil, že by Srbsko, které Kosovo nadále pokládá za svou provincii, jakkoli změnilo svůj odmítavý postoj vůči kosovské nezávislosti.

Jde nám o upřímný kompromis a nikoli jen další zmrazení konfliktu, prohlásil Jeremić. Podle jeho slov kořeny problémů, spočívají ve skutečnosti, že Bělehrad a Priština mají naprosto protichůdné názory na otázku statusu Kosova.

Bělehrad podle Jeremiče vypracoval strategii pro dialog o všech otázkách, které zahrnují i případy zmizelých osob, dopravy a telekomunikací. Na nátlak mezinárodního společenství obě země v září souhlasily s dialogem o sérii problémů, které po vyhlášení kosovské nezávislosti zůstaly nevyřešeny. Dialog by mohl začít po kosovských předčasných volbách, které jsou plánovány na 12. prosince.

Kosovo, které v únoru 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, bylo dosud diplomaticky uznáno 72 zeměmi, k nimž patří Spojené státy a 22 ze 27 členských zemí Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek