Irské odbory mobilizují proti drakonickému úspornému plánu

25.11.2010
čtk

Irové jsou dnes v šoku ze středečního oznámení vlády, že hodlá prosadit nejrozsáhlejší plán ozdravení státních financí v historii země, uvedla agentura AFP. Irské odbory krátce po oznámení vyzvaly k masové účasti na již oznámené sobotní demonstraci v Dublinu a pohrozily, že proti drakonickým opatřením vyhlásí v zemi generální stávku.

Vláda chce podle AFP do roku 2014 snížit státní deficit na desetinu jeho současné výše. Chce toho dosáhnout především zrušením 24.700 míst ve veřejném sektoru, zavedením daně na vodu, snížením minimální mzdy, škrty v sociálních dávkách a postupným zvýšením daní.

Odbory: Do doby kamenné nepojedeme!

Plán, který vláda ve středu předložila parlamentu, označil předseda mocného odborového svazu Siptu Jack O’Connor za itinerář do doby kamenné a vyhlášení války proti lidem s nízkými příjmy. Vyjádřil přesvědčení, že na sobotní demonstraci bude hodně lidí, a pohrozil brzkým uspořádáním generální stávky.

Plán úspor je pro Irsko klíčem k tomu, aby dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu finanční pomoc, vysvětlil ve středu v parlamentu premiér Brian Cowen.

Nenecháme se zastrašit Mezinárodním měnovým fondem, zdůraznil Richard Boydbarris, který se stovkou dalších lidí přišel již dnes protestovat k sídlu irské vlády. Zdaňte bohaté, ne chudé, provolávali demonstranti.

Silné protesty proti podobným restriktivním vládním opatřením se konaly nebo se očekávají v dalších evropských zemích, například v Řecku, Portugalsku a Česku.

Premiér doufá, že plán úspor projde před předčasnými volbami

Státní deficit v Irsku prudce vzrostl, protože stát dal 50 miliard eur na záchranu bank, kterým hrozil krach po úpadku realitního trhu. Obyvatelům byly od začátku krize v roce 2008 vnuceny již tři úsporné rozpočty. Další, který je první fází ve středu oznámeného vládního plánu, má parlament projednávat 7. prosince.

Cowen vyzval ve středu koaliční strany, aby přes některé neshody udržely křehkou parlamentní většinu a prosadily podle vlády nezbytná rozpočtová a další opatření na záchranu irské ekonomiky. Již dříve se v reakci na hrozící rozpad koalice zavázal, že v lednu 2011 uspořádá předčasné parlamentní volby. Doufá ale, že do té doby parlament schválí jeho plán úspor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek