Jak by mohla vypadat záchrana Irska

16.11.2010
Euroskop

Irské balancování nad propastí pokračuje. Ačkoliv Evropa již několik dní spekuluje, zda Irsko požádá o pomoc ze záchranného mechanismu eurozóny, ministerský předseda Brian Cowen dohady odmítá. Nicméně připouští, že situace je vážná a intenzivní konzultace s evropskými partnery jsou nezbytné k obnovení stability bankovního sektoru a státních financí. Podívejme se na to, jak by pomoc EU a Mezinárodního měnového fondu mohla vypadat.

V první fázi by byl aktivován krizový fond garantovaný rozpočtem EU, který zahrnuje půjčky do výše 60 miliard eur. K využití tohoto Evropského mechanismu finanční stabilizace (EFSM) se musí členský stát obrátit na Komisi, která za něj nese spolu s Evropskou centrální bankou zodpovědnost. Komise dohodne s žadatelem o pomoc podmínky půjčky, o níž rozhodne kvalifikovanou většinou Rada ministrů. Komise může poté získat finance na kapitálovém trhu.

Větší balík finanční hotovosti může poskytnout Evropský nástroj finanční stability (EFSF). Členové eurozóny do něj poskytly bilaterální úvěrové garance ve výši 400 miliard eur a příspěvek Mezinárodního měnového fondu přidává dalších 250 miliard eur. Jeho spuštění je nicméně obtížnější, protože vyžaduje jednomyslný souhlas 16 států platících eurem. Navíc i pokud ministři uznají žádost o pomoc za oprávněnou, vyšlou nejdříve do země delegaci složenou ze zástupců Komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Ta stanoví úsporná a reformní opatření podmiňující poskytnutí financí.

Irská krize pramení z obtíží bankovního sektoru. Záchranný mechanismus může v případě nouze podpořit i banky, ale pouze pod podmínkou zahájení programu restrukturalizace. Nemůže být však aktivován pouze k záchraně bank – přijde na řadu jen pokud bankovní krize přivede zemi do finanční nouze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek