Islandský ministr chce ukončit vstupní rozhovory s EU do 2 měsíců

16.11.2010
Euroskop

Island zahájil oficiální jednání o vstupu do EU v pondělí. Již nyní ale místní ministr spravedlnosti požaduje, aby byl přístupový proces urychleně uzavřen během dvou měsíců. Informuje o tom Euobserver.

„Obě strany si musí sednout k jednacímu stolu a nalézt při věcných vyjednáváních vhodnou nabídku, kterou Islanďané zváží v referendu,“ napsal ministr za Levicové zelené Ogmundur Jonasson v článku zveřejněném deníkem Morgunbladid. „Pouze v případě kladného výsledku referenda zahájí země proces srovnávání legislativy s evropským právem a ne během samotného vyjednávacího procesu,“ dodal.

„Pokud budou kandidátské rozhovory takto ořezány, mohou být ukončeny do dvou měsíců,“ tvrdí Jonasson. Dosud uzpůsobovaly kandidátské státy svůj právní systém evropské legislativě během mnohaměsíčního vyjednávacího procesu.

„Dlouhý adaptační proces byl vytvořen na základě konzultací s východoevropskými státy, které musely před vstupem do EU zcela přetvořit svou infrastrukturu, zatímco my jsme se přizpůsobili vnitřnímu trhu EU,“ argumentoval islandský ministr.

Více o islandském vstupu do EU:

Island utopený v dluzích
Bude pro Island EU záchranou z krize?

Komise nicméně požadavek na urychlený vstupní proces odmítá. „Pravidla jsou jasná a jsou stejná pro všechny uchazeče,“ řekla mluvčí Komise pro rozšiřování Angela Filota pro Euobserver. „Zkratky ani urychlená vyjednávání nepřicházejí v úvahu. Každá země musí být stoprocentně připravená,“ dodala.

Ledy mezi Londýnem a Reykjavíkem tají

Přesto se objevují i pozitivní signály pro Reykjavík. Britský státní tajemník pro obranu Liam Fox označil využití protiteroristické legislativy labouristickou vládou k zmrazení islandských vkladů při propuknutí krize za brutální. V budoucnosti by se to podle něj nemělo nikdy opakovat.

Spor s Británií a Nizozemím kvůli náhradám za vklady v zkrachovalých islandských bankách se se severoatlantickým ostrovem táhne od finančního kolapsu v říjnu 2008. Dohodu o odškodnění z loňského června odmítli v referendu islandští voliči a nevyřešený spor může ztížit cestu do EU. Výroky britského ministra jsou proto vítaným oteplením ve vztazích Londýna a Reykjavíku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek