Portugalsko podle ministra financí možná požádá o pomoc

16.11.2010
čtk

Portugalsko bude kvůli nákaze dluhovou krizí v okrajových zemích eurozóny možná potřebovat zahraniční finanční pomoc. Řekl to v pondělí na webové stránce britského listu Financial Times portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santo.

To riziko (nutnosti požádat o finanční pomoc) je vysoké, protože nestojíme před problémem jen jedné země, řekl ministr. Je to problém Řecka, Portugalska a Irska, dodal.

Odvrat investorů od těžce zadluženého Řecka a jeho dluhopisů vyvolal zvýšení úvěrových nákladů i u dalších zadlužených a ekonomicky slabých zemí eura. Za potenciálního uchazeče o pomoc považují trhy vedle Irska i Portugalsko, malou zadluženou ekonomiku se špatnými vyhlídkami růstu.

Výnosy portugalských vládních dluhů v poslední době rostly podobně prudce jako irských dluhopisů, což naznačuje, že investoři se stále více bojí o solventnost obou zemí. Nová dluhopisová krize se rozvinula zejména poté, co Německo na říjnovém summitu EU předestřelo návrh zajistit, aby se investoři do vládních dluhopisů insolventních zemí eura podíleli v budoucnu na ztrátách.

Ministr dos Santo agentuře Reuters později řekl, že jeho vláda o žádnou nouzovou finanční pomoc nežádá a o ničem takovém nevede ani neformální jednání. Dodal, že Lisabon hodlá nadále získávat finance prodejem dluhopisů na trhu.

O víkendu portugalský ministr zahraničí Luís Amado otevřeně spekuloval o tom, že ekonomické potíže Portugalska mohou vést až k jeho vypadnutí z měnové unie. Portugalsko stojí před scénářem odchodu z eurozóny, pokud se zemi nepodaří její hospodářské problémy, řekl ministr podle listu The Wall Street Journal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek