Nečas: ČR je připravena pomoci Srbsku na cestě do EU

16.11.2010
čtk

Česká republika je připravena poskytnout Srbsku své zkušenosti z vyjednávání o členství v Evropské unii a nabízí mu svou asistenci. Po setkání se srbským premiérem Mirkem Cvetkovičem to řekl předseda české vlády Petr Nečas. Srbsko v posledních dnech čelí tvrdé kritice od Evropské komise. Hodnotící zpráva EU zveřejněná minulý týden poukazuje na nedostatečnou reformu soudnictví a přebyrokratizovanou státní správu a diskriminaci menšin.

Česká republika může podle Nečase nabídnout Bělehradu stáže pro diplomaty a další odborníky, výměnu informací, ale třeba i své zkušenosti z čerpání předvstupních fondů. Praha očekává, že Evropská komise zveřejní stanovisko k srbskému členství ve druhé polovině příštího roku. „Doufáme, že to povede ke kandidátskému statusu,“ řekl Nečas. „Česko integrační úsilí Srbska podporuje,“ dodal český premiér.

Ministři zahraničí zemí EU se koncem října rozhodli, že Evropská komise má posoudit, do jaké míry je Srbsko připraveno k zahájení vstupních rozhovorů. Trvá také dlouhodobá podmínka, že Srbové musí plně spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). EU chce, aby se Bělehrad zasadil zejména o dopadení bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče, obviněného z válečných zločinů.

Srbský premiér Cvetković při návštěvě Prahy zdůraznil, že i pro jeho zemi je spolupráce s tribunálem v Haagu klíčovou otázkou. Bělehrad podle něj bude postupovat podle doporučení, která tento soud oznámí v prosinci. „Děláme vše, co je v našich silách,“ řekl Cvetković.

Evropská integrace zemí západního Balkánu patří k velkým prioritám české diplomacie. Česko ale upozorňuje, že aspiranti musejí splnit kritéria evropských partnerství a stabilizační a asociační dohody. Návštěva srbského premiéra dnes pokračuje česko-srbským podnikatelským forem. Nečas zmínil nynější modernizaci části srbské železnice českými firmami, která se může stát jakýmsi impulzem i pro jiné české firmy k aktivitám v Srbsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek