Čeští oceláři investují do ekologie 8 miliard korun

21.10.2010
Euroskop, MPO

Evropské ocelářství, včetně českého, se na globální výrobě oceli podílí 16 procenty. Spolu s Japonskem patří výroba oceli v EU k nejvíce ekologickým – s 12 procentním podílem na emisích skleníkových plynů. Podle prezidenta Odvětvového svazu hutnictví železa Jiřího Ciencialy chystají čeští oceláři v příštích letech další ekologické projekty za víc než 8 miliard korun. Řekl to na semináři pořádaném Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

„Technologická zařízení podniků prošla v uplynulých 15 letech výraznou modernizací a ekologizací. Současně s tím se velká pozornost věnovala také výstavbě nových a modernizaci stávajících zařízení pro zachytávání a zpracování emisí a odpadů, komentoval Cienciala situaci v Česku.

Inovační projekty z fondů EU

Výroba surové oceli loni v ČR klesla o téměř o třetinu. Podle Ciencialy jsou cestou k oživení českého ocelářství investice do výzkumu a vývoje, nových technologií a ekologie. Inovace patří k hlavní výhodě českých ocelářů v konkurenci s výrobci z levnějších zemí.

„Jen v rámci programů řízených Ministerstvem průmyslu a obchodu uplatňuje ocelářství projekty v rozsahu 80 až 100 milionů korun ročně, řekl náměstek Tomáš Hüner z MPO.

Podle Hünera zlepšuje konkurenceschopnost českých výrobců i možnost spolufinancování investic ze strukturálních fondů EU, jednotlivých operačních programů nebo z Výzkumného fondu pro uhlí a ocel EU.

Jednoduchá legislativa

„Usilujeme o udržení jednoduché legislativy, zredukování počtu nových nařízení, o zrušení duplicit nebo protichůdných opatření a o odstranění nadměrných požadavků na hlášení, řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Ministerstvo je také proti tomu, aby regulace v rámci EU snižovaly konkurenceschopnost průmyslu vůči ostatnímu světu nebo aby domácí předpisy šly nad rámec evropské legislativy.

Podle Kocourka je klíčové sladění představ s Ministerstvem životního prostředí. Vedle zdrojů průmyslových podniků budou projekty, které odstraňují nepříznivé vlivy na živnostní prostředí, vyžadovat i další finance ze Státního fondu živnostního prostředí, z obchodování s povolenkami, z Operačního programu Životní prostředí a z evropských strukturálních fondů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek