Radičová a Nečas projednají rozpočtová pravidla EU

14.10.2010
čtk

Slovenská premiérka Iveta Radičová navštíví příští pondělí Prahu, čeká ji setkání s prezidentem Václavem Klausem a ministerským předsedou Petrem Nečasem. Podle mluvčího vlády, Martina Kupky, budou jednat mimo jiné o ekonomických otázkách a rozpočtových pravidlech zemí EU.

Slovensko bylo cílem první zahraniční cesty Nečase po jeho nástupu do úřadu. Politici obou zemí bývalé federace již několik let prohlašují, že vztahy obou zemí jsou nadstandardní. Radičová s Nečasem dokonce probírali možnosti společného zasedání vlád.

Nečas s Radičovou se setkali v červenci v Bratislavě, kde hovořili o hospodaření státu, energetické bezpečnosti či regionální spolupráci. Nečas řekl, že Praha i Bratislava mají společný zájem na tom, aby pravidla týkající se rozpočtové odpovědnosti byla z hlediska evropských norem skutečně vymahatelná.

Jednali také o energetické bezpečnosti, zmiňovali se o nynější závislosti středoevropských zemí na dodávkách energetických surovin z Ruské federace a o rozvoji jaderné energetiky. Slovensko vyjádřilo zájem o českou účast při modernizaci jaderných elektráren Jaslovské Bohunice a Mochovce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek