Evropa vítá Nobelovu cenu pro čínského disidenta

08.10.2010
čtk

Francie vyzvala Čínu k propuštění vězněného disidenta Liou Siao-poa, který získal Nobelovu cenu za mír. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner prohlásil, že Francie i Evropská unie vyjádřily znepokojení nad vězněním čínského disidenta. Svobodu pro oceněného si podle mluvčího německé vlády přeje i Berlín. Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa je rozhodnutí Nobelova výboru vzkazem všem bojovníkům za svobodu a lidská práva.

Rozhodnutí výboru Nobelovy ceny za mír je silným poselstvím podpory všem těm lidem na celém světě, kteří, někdy za velkých osobních obětí, bojují za svobodu a lidská práva. Tyto hodnoty jsou jádrem Evropské unie a rozhodnutí výboru zdůraznilo jejich význam pro celý svět, uvedl Barroso.

Čtyřiapadesátiletý Liou Siao-po byl v roce 2008 odsouzen k 11 letům vězení kvůli podvracení státní moci poté, co sepsal výzvu Charta 08 k demokratizaci země.

Nominaci disidenta v Česku podpořili čeští zákonodárci, exprezident Václav Havel nebo bývalý předseda Senátu a disident Petr Pithart. Ocenění uvítal i ministr obrany Alexandr Vondra. Mám radost. Podruhé za dvacet let se Nobelův výbor inspiroval doporučením z Prahy. Nejprve Do Aun Schan Su Ťij z Barmy v roce 1991 a nyní Liou Siao-poa, který se ve svém zápase za svobodu a lidská práva inspiroval Chartou 77, sdělil Vondra, bývalý disident a iniciátor nominace v českém parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek