Veřejná konzultace ke kouření, výrobci se bojí

07.10.2010
Euroskop

V roce 2001 museli výrobci tabákových výrobků na základě evropské směrnice začít tisknout na balíčky cigaret varování o škodlivosti kouření a zrušit termín „light“. Evropská komise ale uvažuje o dalších omezeních, ze kterých už jsou tabákové koncerny nervózní.

Od září do listopadu probíhá na webových stránkách Evropské komise veřejná konzultace k možné revizi tabákové směrnice z roku 2001. Komise uvažuje o celkem šesti opatřeních, které by mohly poměrně výrazně ovlivnit tabákový průmysl.

Pokud by v rámci EU převážila výrazně „protikuřácká varianta, ztratili by výrobci možnost vystavovat krabičky cigaret v obchodech a trafikách nebo by museli svoje zboží prodávat pod jednotným vizuálním stylem. Na černobílé krabičce by tak kromě zdravotních varování mohl být pouze název značky. Na trhu přitom existuje dvě stě druhů cigaret.

„Současná legislativa umožňuje, aby výrobci mohli propagovat svoji značku, proto je jí možné akceptovat, řekla Andrea Gontkovičová zastupující největšího českého výrobce cigaret Philip Morris ČR. Případná další omezení podle ní poškozují spotřebitele, kteří mají méně informací a ztrácí možnost se svobodně rozhodnout.

Gontkovičová také upozornila, že silnější regulace povede k nárůstu nelegálního trhu s cigaretami. V Kanadě, kde v některých provinciích podobná omezení platí, se od roku 2006 nelegální trh zdvojnásobil a tvoří téměř třetinu spotřeby tabákových výrobků.

Kroky výrobců tabáku sleduje s pochopením i česká Potravinářská komora, která se bojí, že po tabáku přijde v unii na řadu alkohol nebo čokoláda.

EU kromě tabákové směrnice zavedla od počátku 90. let řadu opatření proti tabákové reklamě. Řada členských států navíc zakázala kouření ve veřejných prostorách. Veřejná konzultace skončí 19. listopadu 2010. Iniciativa je pouze prvním krokem k případné revizi legislativy, která může trvat i několik let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek