Komise zahajuje právní kroky proti Francii kvůli jednání s Romy

29.09.2010
čtk

Evropská komise se dnes rozhodla zahájit právní kroky vůči Francii kvůli tomu, že nerespektuje evropská pravidla volného pohybu osob. Rozhodnutí souvisí s postupem tamních úřadů proti Romům, kolem něhož se rozpoutala bouře nevole mezi Paříží a Bruselem.

Mluvčí komise přečetla prohlášení, v němž komisaři zdůraznili, že členské země mají právo zajišťovat pořádek na svém území, ale musí také respektovat unijní normy a pravidla a vyhýbat se veškeré diskriminaci, zejména pak na základě národnosti či etnika.

Komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel, se zabývala analýzou situace kolem vyhošťování Romů, kterou vypracovala lucemburská komisařka Viviane Redingová. Ta už před časem prohlásila, že Paříž unijní normy porušuje. Postup tamních úřadů dokonce označila za ostudný, což následně vyvolalo mezi Bruselem, Lucemburskem a Paříží diplomatickou přestřelku.

Podobné procedury pro porušení práva nejsou v EU ničím výjimečným. Země kvůli nim může skončit před evropskou justicí. Proces je však hodně zdlouhavý. V konečném důsledku mohou být na zemi uvaleny nějaké sankce. To se však děje jen velmi výjimečně.

Francie letos převážně do Rumunska a Bulharska, tedy dvou členských zemí EU, vrátila kolem 8000 Romů, kteří v unii tvoří největší etnickou menšinu. Podle kritiků si tím vláda a prezident Nicolas Sarkozy snaží zvýšit popularitu, která klesá kvůli úsporným opatřením přijímaným kvůli současné hospodářské krizi. Paříž kroky odůvodňovala snahami o zajištění bezpečnosti a pořádku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek