Ať Romy přijme Lucembursko, říká Sarkozy

16.09.2010
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy včera vzkázal člence Evropské komise Viviane Redingové, která kritizovala vyhošťování Romů z Francie, aby je přijala v Lucembursku, odkud pochází.

„Sarkozy řekl, že jenom aplikuje evropské normy a francouzské zákony a že Francii nelze absolutně nic vyčítat. A že pokud si je (Romy) Lucemburčané chtějí vzít, není to žádný problém, tlumočil prezidentova slova senátor vládního Svazu pro lidové hnutí Bruno Sido.

Řekl, že naše politika je dobrá a že je skandální, že Evropa se takto vyjadřuje o tom, co Francie dělá. Podle Sida hodlá Sarkozy o věci hovořit na čtvrteční vrcholné schůzce Evropské unie v Bruselu.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn označil Sarkozyho slova za zlovolná a řekl, že Redingová nemluvila jako Lucemburčanka, ale jako členka Evropské komise. To, že Nicolas Sarkozy směšuje státní příslušnost komisařky a Lucembursko, je něco zlovolného, řekl ministr agentuře AFP. Dodal, že ví, že Nicolas Sarkozy má s Lucemburčany problémy, ale i tak nelze věci přehánět.

Redingová v úterý v reakci na francouzský oficiální oběžník, který vybízel úřady k vyhošťování Romů, řekla, že lidé jako by byli vyhošťováni z členské země Evropské unie kvůli příslušnosti k jisté etnické menšině. Pohrozila kvůli tomu Francii právními kroky a dodala: Myslila jsem, že Evropa již po druhé světové válce nebude svědkem podobné situace.

Toto zastřené přirovnání k nacistickým praktikám Francii rozlítilo. Státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche označil její slova za nevhodné pochybení a řekl, že se státem, jako je Francie, nelze takto hovořit. Trpělivost má své meze, prohlásil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek