Belgičtí Židé žádají odvolání eurokomisaře

08.09.2010
čtk

Židovská komunita v Belgii dnes požádala o odvolání evropského komisaře Karla De Guchta, bývalého šéfa belgické diplomacie, kvůli jeho výrokům o vlivu „židovské lobby“ ve Washingtonu a o podle něj iracionálním přístupu Židů k blízkovýchodnímu problému.

Myslím, že tu jde o podněcování k nenávisti, prohlásil předseda Koordinačního výboru židovských organizací Belgie Maurice Sosnowski v rozhovoru pro list Le Soir. Myslím tedy, že by pan (José Manuel) Barroso, pokud má smysl pro zodpovědnost vůči morálním hodnotám, které jako předseda Evropské komise představuje, měl pana De Guchta na místě propustit, dodal.

Karla De Guchta již minulý týden obvinil z antisemitismu Evropský židovský kongres. De Gucht v rozhovoru pro belgický rozhlas v podstatě obvinil židovskou lobby ve Washingtonu a Židy vůbec z kladení překážek mírovému procesu na Blízkém východu. Prohlásil také, že si Židé myslí, že mají vždy pravdu. Evropská komise se od výroků minulý týden distancovala. De Gucht řekl, že byly špatně vyloženy a že chce jasně zdůraznit, že antisemitismus nemá v dnešním světě místo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek