Itálská policie zlikvidovala romský tábor u Milána

08.09.2010
čtk

Italská policie dnes na předměstí Milána zlikvidovala nadivoko postavený romský tábor, ve kterém bylo asi 250 lidí. Oznámila to agentura AFP. Citovala zástupce starosty Riccarda De Corata, podle něhož se obyvatelé tábora dopouštěli zločinů a násilností. Agentura neuvedla státní příslušnost obyvatel tábora.

Nevytvořilo se žádné napětí, lidé odešli, aniž dělali potíže, citovala AFP mluvčího policie. Obec jim nabídla útulek ve svých zařízeních, ale tento návrh přijalo jen dvacet žen a dětí. Tábor stál na soukromém pozemku a tvořilo ho 64 chatrčí a 35 stanů. Vše bylo zbořeno.

V Římě v pondělí jeho starosta Gianni Alemanno oznámil, že radnice začne likvidovat asi 200 malých ilegálních táborů rozsetých po městě. Týdně to prý budou tři až čtyři. Řím má v plánu postavit 10 až 12 úřady kontrolovaných táborů, kde by našlo útočiště těch 6000 až 7000 kočovníků, kteří podle sčítání ve městě jsou. Humanitární organizace odhadují jejich počet na víc než 14.000.

Do likvidování ilegálních romských a kočovnických táborů se v posledních týdnech pustila zvýšenou měrou Francie. Doprovází to repatriací nelegálních romských přistěhovalců do Rumunska a Bulharska, zdůvodňovanou bezpečnostními hledisky.

Ke společnému úsilí o řešení problematiky nezákonného přistěhovalectví a pohybu menšin, jako jsou Romové, po zemích Evropské unie dnes v Římě EU vyzval italský prezident Giorgio Napolitano. Po jednání s finskou prezidentkou Tarjou Halonenovou řekl, že unie tady čelí zvlášť vážnému problému, který vyžaduje společné řešení. Halonenová řekla, že sdílí Napolitanovo znepokojení, a prohlásila, že EU by neměla být pevností, ale bezpečným místem setkávání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek