EU dnes nejspíš schválí reformu finančního dohledu

07.09.2010
čtk

Osud reformy finančního dohledu v Evropské unii, která má zabránit opakování finanční krize z let 2008 a 2009, by se měl vyjasnit po dnešním zasedání ministrů financí EU v Bruselu. Šéfové státních pokladen reformu velmi pravděpodobně schválí, ale po dohodě členských států s Evropským parlamentem z minulého týdne zůstává celá řada nejasností.

Belgické předsednictví EU, které jednalo se zákonodárci jménem členských států, sice po ukončení debat, jež se táhly řadu měsíců, oznámilo dosažení dohody, ale jen v principu. Nezměněný zůstává základ dohody, kterým je vytvoření tří evropských regulačních orgánů – jeden má dohlížet na bankovní sektor, druhý na pojišťovnický sektor a třetí na samotné finanční trhy.

Záhadou zůstává, zda dohoda vyhovuje námitkám Velké Británie či Česka. Obě země patří k hlavním odpůrcům názorů, že nové dohledové orgány by mohly zasahovat do chodu jednotlivých finančních institucí a jejich slovo by bylo větší než slovo národních regulátorů.

Na peníze nám nesahejte!

Dohoda belgického předsednictví s europoslanci počítá s tím, že národní regulátor bude schopný zvrátit rozhodnutí unijního regulátora v případě, že bude mít důsledky pro národní rozpočet. Stát však bude muset své odvolání řádně vysvětlit, argumentování malichernými důvody má zabránit speciální klauzule.

Pro Velkou Británii a Česko je téměř nemožné případnou dohodu zablokovat, protože ke schválení stačí kvalifikovaná většina, kterou zastánci reformy disponují.

Ministři financí eurozóny by se měli vyjádřit i ke slovenskému odmítnutí poskytnout půjčku předluženému Řecku. Bratislava za tento krok sklidila kritiku napříč zeměmi platícími eurem a stejně by tomu mělo být i nyní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek