Španělsko: Příměří vyhlášené ETA je nedostatečné

06.09.2010
čtk

Španělská vláda považuje příměří, které v neděli oznámila separatistická organizace ETA, za nedostatečné. Jak dnes řekl španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez, ETA se musí „zcela a navždy zříci násilí“. Jde o první reakci španělské vlády na prohlášení ozbrojené organizace.

Toto komuniké je velmi vzdáleno tomu, co od ETA a jejího politického křídla strany Batasuna španělská vláda žádá, tedy definitivnímu a bezpodmínečnému zřeknutí se ozbrojeného boje, uvedl ministr a dodal, že Madrid nadále povede proti ozbrojené skupině stejnou protiteroristickou politiku jako dosud.

ETA předala v neděli britské stanici BBC videonahrávku, na níž oznámila, že nepovede ozbrojené akce v rámci své kampaně za nezávislost Baskicka. Cílem organizace je podle videonahrávky umožnit demokratický proces. Zároveň vyzvala mezinárodní společenství, aby se podílelo na trvalém, spravedlivém a demokratickém řešení staletého politického boje. Neupřesnila, zda vyhlašuje trvalé příměří.

Podle Péreze ETA vyhlásila příměří proto, že ji k tomu donutily opakované policejní operace. ETA (ozbrojené akce) zastavila, protože už nemůže. Dělá to poté, co byla rozbita její logistická základna v Portugalsku, a po zásazích ve Francii, kde je na tom velmi špatně, řekl ministr. V letech 2008 až 2010 bylo právě ve Francii zatčeno nejméně sedm po sobě následujících šéfů organizace, pět vojenských velitelů a dva političtí vůdci. Francie skupině tradičně sloužila jako základna k akcím ve Španělsku.

Také španělské politické strany označily vyhlášení příměří ETA za nedostatečné, především hlavní opoziční pravicová Lidová strana (PP). Šéf baskické PP Antonio Basagoiti řekl, že jde o taktický postup. Velmi kriticky a skepticky se k vyhlášení příměří ETA staví i dnešní španělský tisk. ETA nabízí falešné příměří, aby mohla ovlivnit obecní volby v roce 2011, píše konzervativní list ABC.

Podobný názor má i většina španělských médií. List El Mundo označil příměří ETA za taktické pseudopříměří a připomněl, že ETA využila předešlých vyhlášení smíru (1998-1999 a 2006-2007), aby se reorganizovala a znovu vyzbrojila. El País označil příměří za nedostačující, ale připomněl, že tu jsou důvody k optimismu. ETA může být poražena a její poslední prohlášení to dokazuje. Efektivnost právního státu a politiky nulové tolerance vedla k vyhlášení tohoto údajného příměří, napsal list. Katalánský El Periódico konstatuje, že ETA začíná připouštět svou vlastní porážku.

Organizace, kterou považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie a Spojené státy, za více než 40 let svého ozbrojeného boje proti španělskému státu usmrtila více než 800 lidí. V roce 2006 vyhlásila příměří, ale úsilí o mírové rozhovory tehdy ztroskotalo a ETA znovu začala zabíjet. V posledních letech je oslabena zatčením četných svých vůdců ve Španělsku i ve Francii. Za poslední rok nespáchali aktivisté skupiny žádný atentát.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek