Francie hostí „romský“ summit

06.09.2010
čtk

Francie hostí kontraverzní summit o imigraci. Zúčastní se ho ministři vnitra a imigračních záležitostí z Francie, Velké Británie Španělska, Řecka, Itálie, Německa, Kanady a USA. Na summitu bude zřejmě přítomna i eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová a také zástupce belgického předsednictví.

Do Paříže ale nebyli pozváni zástupci dalších zemí, kterých se problém týká. Proti seznamu pozvaných se ostře ohradil premiér Petr Nečas. Výběr hostů označil za přezíravý a arogantní výraz, který neodpovídá dobré spolupráci v EU.

Vzhledem k rozruchu kolem vyhošťování Romů z Francie na Balkán se dají čekat i debaty o situaci a problémech okolo této menšiny.

Francie se v posledních týdnech dostala v souvislosti s navracením Romů do Bulharska a Rumunska pod palbu kritiky od neziskových organizací i některých evropských politiků. Paříž odmítá, že by se cíleně zaměřovala či diskriminovala jednu menšinu. Své kroky, které jsou podle ní v souladu s právem EU, zdůvodňuje mimo jiné snahami bojovat s kriminalitou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek