Europoslanci bojují s Ashtonovou o vliv

03.09.2010
čtk

Evropský parlament značně stěžuje život vysoké představitelce pro zahraniční politiku Catherine Ashtonové. Dva významní europoslanci pro webový portál Euobserver potvrdili, že štrasburští zákonodárci budou usilovat o vliv na vytváření Evropské služby vnější akce (ESVA).

Již v pondělí po návratu z návštěvy Číny zveřejní Ashtonová nominace na 31 hlav evropských ambasád ve světě, 80 dalších diplomatických míst a dvacet postů v centrále ESVA v Bruselu. Mezi ambasádami, jejichž vedoucí místa EU tento měsíc obsadí, jsou významná místa jako Brazílie, Čína, Gruzie nebo Jižní Afrika. Obsazení dalších 80 postů bude zveřejněno 1. prosince na symbolické první výročí vstupu Lisabonské smlouvy v platnost.

Již před prázdninami Evropský parlament využil pravomoci získané v Lisabonské smlouvě a donutil Ashtonovou přislíbit europoslancům některá privilegia jako například možnost zpovídat kandidáty na evropské velvyslance a schvalovat roční rozpočet diplomatické služby.

Parlamentní zpravodaj pro diplomatickou službu EU Jacek Saryusz-Wolski pro Euobserver potvrdil, že souhlas parlamentu zatím zdaleka není hotovou věcí. Domnívá se, že vysoká představitelka záměrně zdržuje nominace diplomatů, aby nejdříve získala souhlas parlamentu.

Saryusz-Wolski se již dříve vyjádřil, že dostatečný podíl postů by měli získat kandidáti z „nových členských zemí. Německý europoslanec a vyjednavač pravidel diplomatické služby Elmar Brok zase pro Euobserver uvedl, že důležitý díl by měl připadnout kandidátům Komise. ESVA by podle něj totiž neměla být mezivládní ale evropskou institucí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek